Всичко най-актуално 
за АЗТУЕС

<< First  < Prev   1   2   3   4   5   ...   Next >  Last >> 
 • 27 May 2020 16:01 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Независимо от COVID-19 сътресенията, учебната година в ТУЕС върви към своя край и отново настъпи моментът за учениците от 11. клас да изберат компании, в които да проведат своята задължителна двуседмична производствена практика. Както знаете от 1 до 15 юли учениците от специалности „Системно програмиране“ и „Компютърни мрежи“ прекарват две седмици в работни условия под ръководството на професионалисти от бранша, като тази година във връзка със заплахата от COVID-19 практиките ще се организират в частично или изцяло дистанционен формат. Отново ще имате възможност да поканите на практика и ученици, които се обучават към ТУЕС по Националната програма „Обучение за ИТ кариера“, специалност „Приложно програмиране“.

  Ако имате желание да вземете единадесетокласници на лятна практика в своята компания, може да заявите интерес до 05.06.2020 г.

  За участие в програмата:

  • - Прегледайте детайлите в кратката брошура (или я препратете с този имейл на HR отдела в своята компания)
  • - Попълнете регистрационната форма до 05.06.2020 г.
  • - Изпратете представител на онлайн среща с учениците от 11. клас за кратко представяне на компанията и програмата на практиката (12 юни за Компютърни мрежи и 13 юни за Системно и Приложно програмиране)
  • - Административно практиката се урежда чрез стандартен договор с ТУЕС, като не е необходимо установяването на трудови или други правоотношения с учениците
  • - Участието в програмата е напълно безплатно за компаниите и за учениците
  • - Запознайте се с още детайли в списъка с Често задавани въпроси


  Ако имате въпроси, пишете ни!

 • 09 Apr 2020 17:33 | Хинка Станимирова (Administrator)

  COVID-19 пандемията имаше отражение върху живота на всички, като от АЗТУЕС също се наложи да адаптираме работата и плановете си към новата ситуация. На 8. март, 4 дни преди началото на Hack TUES 6 бяха потвърдени първите случаи на болестта в България, което ни принуди да отложим събитието и да отменим Общото събрание на Асоциацията, планирано за 24. март. ТУЕС, заедно с останалите училища в страната, беше изправено пред още по-голямо предизвикателство - в рамките на един уикенд да премине към дистанционна форма на обучение. За нас от Асоциацията, подкрепата към училището, особено в настоящата ситуация, остава главен фокус на работата ни. Паралелно с това, през изминалия месец отделихме време да преразгледаме плана си за 2020 заедно с Управителния съвет на АЗТУЕС и ръководството на ТУЕС и как можем да го адаптираме към ограниченията, които пандемията налага.

  Обновената ни план-програма за 2020 можете да намерите на този линк, като най-важните промени включват:

  • - отлагане на Hack TUES 6 за 1-4 октомври;
  • - трансформиране на TUES Fest 2020 в онлайн събитие, което ще се реализира на 6. юни;
  • - отлагане на TUES Reunion 2020 за есента (през лятото, в зависимост от развитието на епидемиологичната обстановка ще фиксираме точна дата);
  • - социалните срещи „After Work Drinks“ се преустановяват докато отмине заплахата от вируса;
  • - развитието на TUES BattleBots като отделно събитие се отлага за 2021;

  Към момента изчакваме с фиксирането на нова дата за Общо събрание, докато не видим, как ще се развие пандемията.

  Междувременно, докато нямаме възможност да събираме завършилите на живо, работим върху това, да можем да улесним контакта на туесарите онлайн. Очаквайте скоро новата онлайн платформа на АЗТУЕС, която разработва колегата ни Димитър Николов (ТУЕС‘2018)!

  Останете си вкъщи и бъдете здрави!


 • 10 Mar 2020 17:37 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Бихме искали да информираме членовете на АЗТУЕС, че Общото събрание на Асоциацията, планирано за 24.03., ще бъде отложено във връзка с предприетите мерки в цялата страна против разпространението на COVID-19.

  Предпочитаме да изчакаме рискът и притесненията около вируса да стихнат и да можем да се съберем с повече от вас, за да обсъдим работата ни в полза на ТУЕС общността - какво постигнахме през 2019 и къде се фокусираме през 2020.

  Ще публикуваме допълнително информация за новата дата на Общото събрание.

  Екипът на АЗТУЕС

 • 24 Jan 2020 14:47 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Радваме се да споделим, че успешно прекрачихме финиш линията на дарителската ни кампания за 2020! Успяхме да съберем общо 18,830 лв. от 56 дарители и да отключим рекорден брой корпоративни дарения - общо 21,500 лв. от 5 компании: DevriX (5,500 лв.), VMware (5,500 лв.), Uber Engineering Sofia (1,000 лв.), Kaufland IT Hub (5,500 лв.) и Telelink Business Services (4,000 лв.)!

  Благодарим сърдечно на всички дарители и компаниите, които ни подкрепиха!
  Благодарение на вас, влизаме уверено в 2020 година и можем спокойно да фокусираме работата си към планираните дейности в полза на ТУЕС общността. Подкрепата ви към нас е подкрепа към училището и всички свързани с него.

 • 13 Dec 2019 17:37 | Хинка Станимирова (Administrator)


  На 13.12.2014г. Учредително събрание в Техническия университет дава официалния старт на Асоциацията на завършилите ТУЕС. 5 години по-късно АЗТУЕС наброява вече над 1,000 членове и се е превърнала в неразделна част от ТУЕС и основен двигател на редица събития и инициативи в полза на училището и общността. Какво постигнахме и какво ни предстои, можете да видите по-долу.

  Всички успехи на АЗТУЕС през изминалите 5 години станаха възможни, заради обединените усилия на общността. Ще ни е трудно да изброим всички туесари, които дадоха своя принос като дарители, ментори, лектори, преподаватели, дипломни ръководители, доброволци и не само. Благодарим ви, че помогнахте на Асоциацията да постигне толкова много и че ни позволявате да мечтаем и да се стремим към още повече!

  Най-хубавият подарък за рождения ни ден е вашата подкрепа - да продължим да развиваме инициативите си в полза на ТУЕС общността и през следващата година. Подарете ни подкрепа за 2020г., като се включите в дарителската ни кампания!

  Какво постигнахме за 5 години?

  Над 1000 завършили и настоящи ученици, преподаватели и приятели на ТУЕС са членове на Асоциацията и могат лесно да научават за нуждите на училището и новините от общността.

  АЗТУЕС постепенно се превърна в двигател на ключовите за ТУЕС събития: Hack TUES & TUES Fest, като координатор на организационния екип от 11. клас и връзка с ИТ бизнеса.

  С АЗТУЕС намирането на компании за лятна практика за 11. клас и дипломни ръководители вече не е проблем за ТУЕС. Даже кандидатите вече са повече от учениците. :)

  Развихме TUES Inspiration Talks & Workshops (лекции и уъркшопи) и TUES Career Paths (кариерен клуб), които предлагат на учениците специализирани знания и кариерни съвети от ИТ бизнеса.

  Превърнахме TUES Reunion от идея в традиционна среща, която всяка година събира туесарите с юбилей от завършването на ТУЕС в двора на училището.

  Успяхме да канализираме подкрепата не само на завършилите, но и на ИТ бизнеса в полза на ТУЕС. Поддържаме конакт с над 30 ИТ компании, които ангажираме в инициативите на ТУЕС.

  Какво предстои през 2020?

  Разработваме нова платформа на АЗТУЕС, която да позволи по-лесна и удобна връзка между членовете на Асоциацията  и да стимулира повече професионални контакти между тях.

  Освен Hack TUES 6 & TUES Fest 2020 ни предстои да развием най-новата ТУЕС инициатива, TUES BattleBots, като планираме да го превърнем в отделно събитие през есента на 2020.

  Осигуряването на преподаватели по специалните предмети в ТУЕС е предизвикателство, което искаме да улесним чрез партньорства с бизнеса, подкрепящи преподаватели-практици.

  През 2020г. искаме  да се фокусираме върху организирането на по-продължителни обучителни курсове и кръжоци, както и да срещнем учениците с повече компании от ИТ бранша.

  Планираме паралелно с TUES Reunion 2020 да развием "After Work Drinks" инициативата за по-чести неформални срещи, обединяващи завършилите туесари.

  Продължаваме да работим с настоящите си партньорства от ИТ бизнеса, като в същото време  се стремим да разширим кръга от компании, подкрепящи училището.

 • 05 Dec 2019 15:12 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Предистория:

  Всичко започва от пропуск в законовите разпоредби, в които никъде не е регламентиран специфичният образователен модел на ТУЕС като част от структурата на Техническия Университет – София. Училището продължава да работи както обичайно, но технически функционира в законов вакуум. Базирайки се на тази празнота, през август 2017 от МОН поискаха да преназначат директора на ТУЕС от Техническия университет към Регионалното управление на образованието. Този дребен административен ход щеше да доведе до практическото изваждане на ТУЕС от структурата на ТУ-София и унищожението на уникалния образователен модел на училището, който го прави толкова успешно.

  Последваха писма, декларации за подкрепа от браншовите организации, правен анализ. За съжаление, от МОН не откликнаха на молбата за среща и намиране на по-добро решение на проблема, а засилиха натиска си за преназначаване на директора. Това доведе до мобилизиране на общността в публична подкрепа на ТУЕС през пролетта на 2018г. Ученици и родители, преподаватели, завършили и ИТ бизнес се обединиха в безпрецедентна подкрепа за ТУЕС. Последваха отворено писмо, подписка, пресконференция, среща с министъра на МОН и екипа му, в присъствието и с решаващата подкрепа на бившия омбудсман г-жа Мая Манолова, и в крайна сметка – официални уверения от Министъра на образованието и науката, че моделът на ТУЕС ще бъде запазен.

  С тази първа успешна публична битка, борбата не свърши, тъй като тепърва трябваше да се създадат законови текстове, които да регулират образователния модел на ТУЕС. Започна серия от дълги и тежки срещи в работна група с представители на ТУЕС, ТУ-София, бизнес организациите в ИТ сектора и МОН и в края на 2018 вече бяха налице предложени конкретни текстове за промяна в Закона за висшето образование, които не само утвърждават сегашния модел на ТУЕС, но и дават възможност за мултиплицирането му в други висши технически училища.

  Процесът обаче е удължен с още един рунд в нова работна група на МОН, този път и с участието на синдикатите.

  Развитие през 2019:

  Докато повечето туесари вече бяха забравили събитията от пролетта на 2018, борбата за ТУЕС продължаваше да се води ожесточено на политическо ниво. Възможността и други държавни висши училища да репликират модела на ТУЕС (дефиниран като интегрирана професионална гимназия, или ИПГ) срещна яростна опозиция в лицето на Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. За да не пропаднат резултатите от вече едногодишните усилия в работни групи с МОН, ТУЕС групата направи компромис, законовите текстове да регулират само работата на съществуващите университетски училища – ТУЕС към ТУ-София и НПГ по КТЦ – Правец.

  ТУЕС групата обаче не загуби своята решимост да се бори до край, за да може моделът на ТУЕС да се мултиплицира и по този начин да доведе до по-качествено ИТ образование в България. Инициира се проучване на университетските училища по света, резултатите от което бяха споделени с МОН и ясно показаха, че най-развитите технологично и икономически страни имат цели мрежи от такива училища. Набираха се и съюзници в лицето на ФЕТТ към ТУ-София, ТУ-Варна и бизнеса за обединяване на усилията, необходими за провеждане на образователна реформа за по-качествено специализирано средно технологично образование.

  Паралелно се водеше битка и за специализирани рамкови учебни планове за ТУЕС. Защо? Рамковите учебни планове се разработват от МОН и за всеки випуск определят какви предмети и с какъв брой учебни часове ще се изучават през 5-те години образование на един випуск. В последните две учебни години ТУЕС беше принуден да приеме осмокласници по нови учебни планове, спрямо които 70% от професионалното образование е концентрирано във втория гимназиален етап (10.-12. Клас) и едва 30% в първия (8.-10. клас). Този подход лишава учениците от постепенно натрупване на стабилна основа от специализирани знания и същевременно поставя пред тях непосилната задача за две години да усвоят 70% от материала, което неминуемо ще доведе до проблеми с качеството на обучение. За да не бъде трети випуск поред сполетян от тази съдба, бяха вложени сериозни усилия да се разработи нов специализиран учебен план за ТУЕС, в който професионалното образование да е по-равномерно разпределено и да стартира още от 8. клас. След интензивно проучване, съгласуване и преговори, усилията бяха увенчани с успех и новият 8. клас започна учебната 2019-2020г. по нов специализиран учебен план, в който специализираните предмети са застъпени от самото начало и се увеличават плавно с всеки следващ клас!

  В края на 2019 дойдоха и първите видими резултати от двугодишната борба за образователния модел на ТУЕС. Законопроектът за изменение и допълнение на ЗВО, в който е регламентиран моделът на ТУЕС беше внесен в Народното събрание. Преди това регулирането на модела получи пълна подкрепа на първото заседание на Комисията по образованието и науката към НС, а самият законопроект беше приет на 27.11.2019г. на първо гласуване в НС, поставяйки борбата на финалната права!

  Трудно е да се опише една толкова важна, дълга и тежка борба в рамките на 1-2 страници. Между редове се крият много срещи, множество изписани писма и текстове, разговори с ключови фигури и системен неуморен труд, за да можем с радост да споделим последните позитивни новини. Искаме от името на цялата ТУЕС общност да отправим специални благодарности към нашите ТУЕС бойци от Обществения съвет към ТУЕС, ръководството на ТУЕС и ТУ-София, които продължиха през 2019г. непоколебимо да се борят за каузата за регулиране на модела ТУЕС.

  Дълбоко сме признателни за отдадеността, борбеността и вярата в каузата, въпреки изобилието от пречки по пътя! Вярваме, че с помощта на вашия интелект, хъс и упорство, ще видим успешния край на тази продължителна борба!

  Какво предстои:

  Борбата е на финалната права, но най-важното е пред нас – предложения за промени и обсъждане на законопроекта в комисията преди второто гласуване в НС. Това е ключов момент, в който ТУЕС групата има за цел да се пребори с всякакви нежелани опити за промени в текстовете, регулиращи модела на ТУЕС, и да се опита отново да отвори възможността и други държавни висши училища да създават интегрирани професионални гимназии. Оставаме плътно зад каузата до пълна победа!

 • 28 Nov 2019 12:31 | Хинка Станимирова (Administrator)

  И през 2019г. Асоциацията на завършилите ТУЕС съдейства на училището в организирането на извънкласни инициативи за учениците, които целят да развият техните професионални умения и да помогнат в кариерната им ориентация. Какви инициативи успяхме да реализираме в полза на младите туесари, можете да видите отдолу. Благодарим още веднъж на ТУЕС алумните и компаниите ни партньори, които помогнаха да ги случим!

  Лекция за 12. клас на тема "Как да стартират първата си работа в ИТ" с Едуард Евлогиев от Телерик Академия. Благодарим и на Ина Добрилова (ТУЕС'2006)!


  Курс „SIP, RTP и анализ на мрежови трафик“ на Atos IT Solutions and Services за единадесетокласниците в ТУЕС, организиран със съдействието на Златозар Байраков (ТУЕС'1998).


  Ден на отворените врати във Вистеон Електроникс България събра 40 ученици от 10. клас, начело с техния преподавател, г-жа Бистра Башева, на посещение в офиса на компанията.


  Лекция за 12. клас с насоки, как да си изберат най-подходящия стаж и как да оптимизират кариерното си развитие, изнесоха Тодор Сбирков, Цветомир Кръстев и Иван Иванов от TelebidPro.


  Уъркшоп за 10. и 11. клас "Design Eye Opener" с Димитър Симов от SAP, който по интерактивен начин въведе учениците в света на дизайна и "User experience - UX".


  Лекция "Какво е OpenFest и как можеш да станеш част от него?", отворена към всички ученици в ТУЕС с организаторите на OpenFest - Мариян Маринов, Васил Колев и Иван Златев.


  "На гости на Хаос Груп" - посещение за ученици от 12. клас, по време на което, не само научиха повече за Chaos Group, но и представиха свои проекти пред колегите в компанията.


  За 10. и 11. клас в ТУЕС стартира кръжок по изкуствен интелект, воден от Теодор Бояджиев (ТУЕС'2008), който ще запознае учениците с алгоритмите на машинното самообучение.


  Лекция "Животът, вселената и информационната сигурност" с Петър Кирков (ТУЕС'1997), която събра рекордния брой от 120  ученици от 8. до 12. клас в София Тех Парк.


  Благодарение на Николай Мутафов (ТУЕС'1993) и колегите му от Accedia, 5 ученици от 11. клас ще разработват иновативни проекти с ИТ специалисти от компанията в техния IDC.


  Предприемачески клуб по програмата "Тийноватор" стартира за 10. клас в ТУЕС, благодарение на колегите от фондация "Прознание" и инициативата на Маноел Манев (ТУЕС'2020).


  Кариерeн клуб "TUES Career Paths: ask DevriX", воден от Марио Пешев (ТУЕС'2008) стартира с ежемесечни срещи за 11. клас и LinkedIn група за кариерни дискусии, отворена за всички настоящи и завършили туесари.


 • 01 Oct 2019 13:59 | Димитър Николов (Administrator)

  Кой стои зад АЗТУЕС като организация и с какво се занимава - ще разкажем в тaзи и следващите няколко публикации чрез серия от интервюта. За този месец Виктория Антонова (ТУЕС'2006), част от Управителния съвет на Асоциацията, проведе интервю с Хинка (изпълнителен директор) и Митко (координатор комуникация, партньорства и проекти) от екипа на АЗТУЕС. Разбери повече кои са те и с какво се занимават!  1. Как се казваш?

  Хинка: Хинка Станимирова.

  Митко: Казвам се Димитър К. Николов, за краткост Митко. Държа на „К.“-то, защото в ТУЕС си имаме излишък от димитърниколовци.  2. Какво те свързва с ТУЕС?

  Хинка: Преди да започна работа в Асоциацията, само бях чувала за училището през приятеля ми и компанията му от випуск 2006. Три години по-късно, каузата ТУЕС вече напълно ме е погълнала - сплотеността на общността, таланта на учениците и отдадеността на преподавателите и ръководството на училището неминуемо те обвързват емоционално към себе си.

  Митко: Завърших ТУЕС миналата година. Това е училището, което ме изгради като личност, което ме усъвършенства и ми даде поле за изява.  3. От кога си в екипа на АЗТУЕС и защо реши да се включиш?

  Хинка: От есента на 2016 г. През туесар научих за отворена позиция в Асоциацията и ме привлече възможността за работа с кауза в НПО сектора, към която винаги съм имала слабост.

  Митко: Доброволствам в АЗТУЕС още от 2017 г. и съм се включвал в подготовката на всяко едно събитие до момента. От март 2019 г. станах и част от екипа като естествено продължение. Виждал съм отблизо какво прави Асоциацията и реших да отдам повече време от деня си за бъдещето на нея и ТУЕС.


  4. С какво се занимаваш в АЗТУЕС?

  Хинка: По малко от всичко. Работата в малък екип налага да си гъвкав, тъй като задачите варират от фондонабиране, контакти с бизнеса и планиране до координация на събития, работа с доброволци и администрация. Все пак основният фокус е координацията на събитията и инициативите за ТУЕС: Hack TUES, TUES Fest, TUES Reunion, подкрепата за набиране на дипломни ръководители за 12. и компании за летните практики на 11. клас и още. 

  Митко: Помагам с комуникацията, координирам отделни дейности, тук-там правя готини дигитални визии и като цяло се опитвам да модернизирам процесите в Асоциацията.


  5. Любимо събитие, което ти е удоволствие да организираш?

  Хинка: Две са - Hack TUES & TUES Fest. Работата с учениците-доброволци от 11-ти клас, които ги организират и удоволствието от това, да видиш, как тези талантливи младежи разгръщат потенциала си и израстват пред очите ти е един от най-силните мотиватори да продължавам работата си в Асоциацията.

  Митко: Разбира се, че Hack TUES. През 2016 г. събрах екипа, който превърна в традиция хакатона. За мен хакатонът винаги ще е доведеното дете, което съм отгледал, и ще има специално място в сърцето ми.


  6. Последното предизвикателство, което си поел покрай работата си в АЗТУЕС?

  Хинка: Scrum. Решихме да тестваме методологията за работата си в екипа, както и с доброволците за събитията, като все още навлизам във всички тънкости. :)

  Митко: Разработвам новата онлайн платформа на АЗТУЕС.


  7. Три музикални парчета, които слушаш напоследък?

  Хинка: Напоследък съм на вълна Dubioza Kolektiv. Ако трябва да се спра на три парчета - "Himna Generacije", "Kazu" & "Kokuz". Чакам концерта през ноември!

  Митко: Нека не си губя работата в АЗТУЕС.


  8. Море или планина?

  Хинка: Планина, като се опитвам да зарибя и туесарската общност. С по-активните доброволци и туесари-ентусиасти в последните две години организираме планински преходи за аматьори. Последно покорихме връх Ботев в началото на септември.

  Митко: Езеро и вила.


  9. Имаш ли хобита?

  Хинка: Да си призная, покрай ТУЕС не остава много време за тях. :D Все пак, когато успея, карам колело, скитам по планините и играя народни танци.

  Митко: Тренирам, уча, занимавам се с програмиране, дизайн и маркетинг, размишлявам върху екзистенциални въпроси и само си намирам работа.


  10. Продължи: Искам да…

  Хинка: Искам да видя, как ТУЕС и АЗТУЕС разгръщат своя потенциал. Бях свидетел на напредъка в последните години и виждам още колко много възможности за развитие има.

  Митко: Искам да оставя голям, положителен отпечатък върху света. АЗТУЕС е едно от средствата, с които мога да го правя.

 • 30 Sep 2019 15:52 | Димитър Николов (Administrator)

  С началото на новата учебна година дойде време отново да отправим традиционния призив за  доброволци, които биха подкрепили ТУЕС като ръководители на дипломни работи за Випуск 2020.

  Ако не сте били дипломен ръководител досега, можете да научите повече за ангажимента в следната брошура.

  В нея ще намерите подробности и информация за процеса, ролята ви в него, примерни теми, и не на последно място - ползите за вас.

  Ако желаете да се ангажирате като ръководител на дипломна работа, моля, регистрирайте се в този формуляр до 7 октомври 2019 г.

  Молим кандидатите да си резервират вечерта на 16 октомври (сряда), за да се включат в среща с 12. клас, на която ще могат да се представят, да разкажат за предложените от тях теми и да се запознаят с учениците.

  Благодарим предварително на всички, които решат да споделят част от своите знания и опит с учениците от ТУЕС и да вдъхновят бъдещите ИКТ професионалисти - Випуск 2020!


 • 10 Jul 2019 17:37 | Димитър Николов (Administrator)

  Споделяме анонс от името на екипа на OpenFest:

  OpenFest (https://www.openfest.org/) e единствената по рода си в България конференция, посветена на свободната култура, свободния софтуер и софтуера с отворен код, свободното споделяне на знания. OpenFest е ежегодна среща на всички почитатели, създатели, поддръжници и нови фенове на свободните изкуства и свободния софтуер.

  През 2019 г. OpenFest ще бъде на 2 и 3 ноември в Sofia Tech Park, форум "Джон Атанасов".

  Тази година фокусът на събитието ще е “Бъдещето”. За нас бъдещето в момента са учениците и искаме да направим събитието подходящо и за тях чрез лекции, workshop-и и други презентации - не само ориентирани към тях, но и водени от тях.

  OpenFest предоставя и място за демонстриране и показване на различни open-source проекти (щандове). Много от демонстрираните проекти на ТУЕС Фест биха били интересни за общността и ще се радваме, ако има желаещи да се включат.

  Самият OpenFest, като организация, се стреми да отговаря на цялостната си идея – освен че е отворен за нови участници, по-голямата част от инфраструктурата му (която, освен мрежи и видеозапис, включва неща като храна и детски кът) е отворена и достъпна за всички. Доброволците, които са част от екипите, имат възможност да научат от първа ръка как се правят неща като комуникации с голяма аудитория в социалните мрежи или да си компилират сами OpenWRT като за издръжлива wireless мрежа и всичко по средата.

  Затова ще се радваме на вашето участие, присъствие, помощ и каквото и да е друго :)

  Ако ви е интересно да научите повече:

  1.   Сайтът на феста е: https://www.openfest.org/.

  2.   Можете да предложите лекция, уъркшоп или представяне на свой проект тук: https://cfp.openfest.org/.

  3.   Можете да видите кои са екипите, които организират феста и да кандидатствате за доброволец оттук: https://cfp.openfest.org/volunteers/new

   

<< First  < Prev   1   2   3   4   5   ...   Next >  Last >>